UITWISSELING

In Nederland is de zorg strak georganiseerd. Zorg is voor iedereen beschikbaar en betaalbaar door het Nederlandse zorgsysteem. Er is veel kennis en ontwikkeling op het gebied van zorg, maar er moet ook een hoop administratief geregeld worden. In Bosnië is er wat zorg betreft veel minder mogelijk, door een gebrek aan financiële middelen en het ontbreken van een vergelijkbaar zorgsysteem. De Bosnische zorg wordt dan ook veel meer vanuit het hart georganiseerd.
Vanuit onze stichting willen we dat de professionals uit beide landen elkaar gaan ontmoeten en kennis maken met elkaars werk. Er is geen goed of fout, maar je kunt altijd van elkaar leren. In april 2018 zijn de Bosnische professionals dus naar Nederland gekomen, in september 2018 zijn de Nederlandse professionals naar Bosnië gegaan.

Bosnië in Nederland 

Half april hebben we voor het eerst een uitwisseling georganiseerd tussen Bosnische en Nederlandse zorgprofessionals. Op de dag van aankomst zijn we meteen gestart met een van de hoogtepunten uit het programma: een lunch bij Blixem! Dit restaurant is vroeger onderdeel geweest van Pluryn, maar is inmiddels onafhankelijk. Hier werken jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt samen met hun coaches. Deze lunchroom is dus een mooi voorbeeld voor de docenten van Los Rosales, omdat dit concept een voorbeeld is van de lunchroom die we daar aan het realiseren zijn. Na een rondleiding door alle onderdelen van Blixem: catering, winkel en lunchroom, hebben we heerlijk geluncht met elkaar. Na zo’n lange reis was een rustig avondje meer dan welkom, zodat iedereen de volgende dag fit bij Omega zou zitten.

Gedurende de week hebben we kennis gemaakt met de Nederlandse zorg binnen meerdere onderdelen van Omega Groep. Zo zijn we op bezoek geweest bij een locatie waar jongeren met een beperking, met begeleiding, op zichzelf wonen. Hier zijn de Bosnische zorgprofessionals in gesprek gegaan met de bewoners, maar ook de ouders van de bewoners. Hier is een mooie verbinding ontstaan, wat ervoor gezorgd heeft dat zij meteen mee wilden met de uitwisseling van september! Na een rondje muziek met de hele groep hebben we weer afscheid genomen van deze locatie.

Op de laatste avond hebben we een afscheidsborrel georganiseerd bij Kroek & Partners. Alle mensen die ons een warm hart toedragen waren erbij, en het was prachtig om te zien hoeveel liefde er die avond aanwezig was. Gelukkig was gedurende de week de datum al geprikt voor de volgende uitwisseling!

Nederland in Bosnië

Volgt.