MOSTAR

Via een oud collega, van Bosnische komaf, kreeg Stichting Just Sophie in 2015 de contactgegevens van een organisatie in Mostar; Los Rosales. Van het eerste bezoek aan deze instelling zijn vooral de bevlogenheid en de trots van alle betrokkenen blijven hangen. Dat is ook de reden dat Stichting Just Sophie heeft besloten om hier ons eerste project op te starten: Project Lunchroom Lonato.

Los Rosales

Los Rosales is een opvang- en behandelcentrum voor kinderen en jongeren met fysieke en/of mentale problematieken. Het is opgericht in 1997 met behulp van donaties van de Spaanse overheid. Los Rosales richt zich specifiek op het socialisatieproces, onderwijs, revalidatie maar ook op het leren van een vak. Los Rosales kent een bassischool, een kinderdagverblijf, workshopruimten en biedt 24-uurs zorg. Momenteel wonen er 138 kinderen, jongeren en een aantal volwassenen. De jongste is drie jaar oud en de oudste 54 jaar. Ze hebben allemaal een milde, matige of heftige vorm van enkele of meerdere fysieke en/of mentale problematieken.

Er wonen cliënten met het syndroom van down, hersenverlamming, autisme, ADHD en onder deze groep is ook een klein gedeelte Roma kinderen en weeskinderen. Los Rosales heeft 41 werknemers in dienst met uiteenlopende achtergronden. Er werken docenten, behandelaars, psychologen, social workers, logopedisten, ergotherapeuten en ondersteunend personeel.

Dit centrum bestaat uit voorzieningen die speciaal gebouwd zijn voor kinderen en jongeren met problemen in de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling.

Project Lunchroom Lonato

Het doel van onze werkzaamheden bij Los Rosales is het realiseren van een lunchroom binnen het opvangcentrum. In deze lunchroom zullen cliënten aan het werk gaan, met begeleiding van medewerkers uit het centrum. Door deze lunchroom zal het centrum meer zelfredzaam worden, en tegelijkertijd zullen de jongeren een vak kunnen leren. Ook zal er een ruimte gerealiseerd worden waar workshops rondom eten gegeven kunnen worden.

Gedurende alle projectreizen in 2018 zullen wij nog terug gaan naar Los Rosales om het project verder af te ronden. De doelstelling is om alle bouwwerkzaamheden af te ronden in mei 2019. Daarnaast zal er gedurende 2018 en 2019 een inspanning geleverd worden om de lunchroom bedrijfsmatig in te richten. Op dit moment is er nog geen definitieve openingsdatum bekend, maar we streven naar zomer 2019.