TUZLA

Stichting Just Sophie richt zich nabij Tuzla op kansarme jongeren uit vluchtelingenkampen. De kampen liggen in Visca en Banovici, nabij Tuzla.

Visca en Banovici

De vluchtelingenkampen in deze twee steden dienden 21 jaar geleden als noodoplossing als gevolg van de oorlog. Oorlogsslachtoffers die niet meer terug konden keren naar hun huizen werden in kampen geplaatst. Helaas is voor hen het moment nog niet aangebroken om terug te keren. 21 jaar later, wonen zij nog steeds in dezelfde kampen.

Het leven daar is een leven op zich. Er worden kinderen geboren, er overlijden mensen. Met een heel minimaal bedrag proberen ze rond te komen. Sommigen hebben een weduwepensioen, anderen proberen steeds opnieuw een baantje te vinden.

Op de kampen is een basisschool aanwezig. De kinderen volgen elke dag les. Toch is er een groot gebrek aan ontspanning en recreatie. Niemand beschikt over de middelen om meer te doen dan simpelweg in leven te blijven.

Ons bezoek

Stichting Just Sophie bezoekt deze twee kampen drie keer per jaar. Op zeer laagdrempelig niveau worden er activiteiten georganiseerd voor de kinderen uit het kamp. We doen sport- en spelactiviteiten en nemen kleding en speelgoed mee. We zien dit ook niet als een project, maar meer als een telkens terugkerend bezoek. Wij zullen dit ook blijven doen, omdat Stichting Just Sophie eigenlijk haar oorsprong heeft gevonden in het vrijwilligerswerk op deze kampen.

Ons trouwe bezoek zorgt ervoor dat de kinderen verheugd reageren als we weer in Bosnië zijn. De wens van de bewoners om de kampen te verlaten en terug te keren naar de gebieden waar ze vandaan komen, kunnen we helaas niet beantwoorden. Wel beantwoorden we de wens van de kinderen. Elk kind heeft het recht om te spelen, te genieten en een jeugd te hebben. Stichting Just Sophie probeert daar elke keer weer met plezier aan te voldoen.